Hvad er antiinflammatorisk kost?
Du har måske hørt ordet før. Antiinflammatorisk. Men hvad betyder det lange anti-ord med de mange vokaler reelt?
Inflammation - nej tak
First thing first. Inflammation kan vi også kalde for betændelse. Når der eksempelvis går betændelse i et sår, vil inflammation ofte give rødme, hævelse, varme og smerte.
Det er kroppen som skaber inflammation for at rydde op. Inflammation er derfor en naturlig del af kroppens immunforsvar, når den skal bekæmpe infektioner, skader og anden belastning.
Derfor er inflammation med til at holde vores krop fri for infektioner og reparere os efter skader. Problemet opstår, når inflammationen bliver i kroppen, så den udvikler sig fra at være forbigående til en kronisk inflammation.
Symptomerne på kronisk inflammation er forskellige – mange af dem er mere uskyldige, som træthed, lavt energiniveau, fordøjelsesproblemer, hovedpine, ømhed i leddene og hudproblemer.
Men på sigt kan den kroniske inflammation udvikle sig til ubehagelige bekendtskaber som hjerte-kar-sygdomme, kræft, gigtlidelser og diabetes.
Heldigvis har forskere fundet ud af, at der findes madvarer, der hjælper din krop med at bekæmpe inflammation i kroppen, og som dermed kan forebygge alvorlige sygdomme, samt bidrage til øget energi, flot hud og mindske oppustethed. Det leder os tilbage til vores overskrift: Antiinflammatorisk kost.
De fire elementer
De fleste kender de fire grundelementer som er jord, ild, vand og luft. Vores krop har også brug for en række grundelementer, i form af en sund og varieret kost, for at få de nødvendige vitaminer og mineraler. Når vi taler antiinflammatorisk kost, kan vi derfor også inddele vores tallerken i fire elementer.
Frugt & grønt: Alle former for kål, herunder blomkål, grønkål, broccoli og spidskål, samt bær, særligt blåbær, solbær, hindbær og kirsebær.
Fed fisk: Eksempelvis laks, ørred, sild, ørred, makrel og rogn (torskerogn og stenbiderrogn) er hovedkilder til gode omega-3 fedtsyrer.
Tarmstyrkende fibre og bakterier: Dine tarme elsker fibre. Fermenterede grøntsager, syrnet yoghurt og kefir fremmer alle væksten af sunde bakterier, og styrker dermed immunforsvaret.
MUFA-fedt: MonoUnsaturated Fatty Acids. Vi tager den korte version med MUFA, som blandt andet dækker over avocado, olivenolie, nødder og mandler. De indeholder alle monoumættet fedt, som er den gode form for fedt, som sænker det dårlige kolesterolniveau og dermed reducerer risikoen for hjertesygdomme.
De fire elementer, som nærmere burde kaldes for de fire musketerer, er rige på antioxidanter, omega-3-fedtsyrer og tarmstyrkende fibre, som alle reducerer oxidativt stress og derved mindsker inflammation i vævet.
En sund livsstil baner vejen
En af grundene til at mange fravælger en antiinflammatorisk kost, skyldes blandt andet at mange føler at indkøbsturen bliver dyrere, når indkøbsvognen skal fyldes med antiinflammatoriske produkter.
Der er ikke noget facit for, hvordan det er korrekt at leve et liv. Men der kan være fordele i at tænke antiinflammatoriske elementer ind i dagligdagen.
Det betyder ikke, at man aldrig må unde sig selv en kage, en pose chips eller en sodavand eller øl i ny og næ. Men din krop bliver gladere for en makrelmad med en avocado som sidevogn.
Hvis du hjælper din krop med en god og sund kost, styrker du den også til, når du engang imellem vælger et mere usundt alternativ. Det er det bedste kosttilskud, som du kan give din krop.
Det hele handler om en sund balance. Derfor er de faste elementer som motion, søvn og ens stressniveau, også faktorer som påvirker hvordan din krops immunforsvar har det.
TOP-10 over antiinflammatoriske madvarer:
- Fed fisk: makrel, sild, laks, rogn, ørred, hellefisk
- Kål: spidskål, rødkål, grønkål, blomkål, blomkål, broccoli
- Bær: kirsebær, brombær, blårbær, solbær, jordbær, hindbær
- Nødder: mandler, cashewnødder, valnødder, hasselnødder
- Fuldkornsprodukter: quinoa, byg, havre, rug
- Ingefær
- Krydderier: gurkemeje, hvidløg, ingefær
- Avokado
- Hvidløg, rødløg, almindelige løg
- Krydderurter: basilikum, mynte, timian
Bund-5 over inflammatoriske madvarer
- Rødt kød i oksekød, lammekød og svinekød
- Kødpålæg som spegepølse, peperoni, skinke, rullepølse og leverpostej
- Mad med tilsætningsstoffer som pålægssalater, købe-dressinger, færdigretter og margarine
- Sukker og sukkerprodukter som slik, syltetøj, kager, kiks, is og morgenmadsprodukter med tilsat sukker
- Mættet fedt som smør, fedt kød, kokosolie, kokosmælk og det meste fastfood-mad