Sunde snacks

Sunde snacks. To perfekte ting, som man i en drømmeverden ville ønske kunne kombineres. Men vent lige lidt, det kan jo rent faktisk lade sig gøre! Men hvad er egentlig værd at vide, inden du hopper en tur i køkkenet og begynder at trylle lækre sunde snacks frem?

Modsat slik, chips, cookies, flødeboller, og mange andre klassiske snacks, som normalt bliver fundet frem i køkkenskuffen, giver sunde snacks derimod næring og energi, uden at påhøre kroppen en masse unødvendige kalorier, sukker eller fedt. Hvis det vel og mærke indtages i de rette mængder.

Findes der overhovedet sunde snacks?

Generelt set hos Muscle House, undlader vi lidt firkantet at kategorisere råvarer som enten sunde eller usunde. Det afgørende for en råvares gavnlighed for kroppen afhænger altid af mængden, den indtages i, og hvor varieret ens kost generelt set er.

Se vores udvalg af mad og snacks her

Derfor vil råvarerne, som vi nævner i teksten her, være rige på vitaminer og mineraler, som i sig selv kan have gavnende effekter på kroppen, men i større mængder, kan balancen tippe. Sådan er det generelt set med kosten. En pose slik i ny og næ kan være okay, men at spise en stor pose slik hver aften, er bestemt ikke anbefalelsesværdigt. Det er du sikkert allerede klar over.

Lad os tage et eksempel med en råvare, som vi kommer ind på senere. En dadel. Dadler er en naturlig kilde til flere vigtige næringsstoffer, herunder fibre, vitaminer og mineraler. Som om det ikke er nok, indeholder de også antioxidanter, som kan hjælpe med at bekæmpe skadelige frie radikaler i kroppen. Det lyder jo meget godt, ikke?

Det er det bestemt også. Men dadler har også et relativt højt kalorieindhold. Hvilket vil sige at hvis de spises i store mængder, kan det bidrage til vægtøgning eller overskridelse af det daglige kaloriebehov. Derfor afhænger sundheden, som med alt andet i livet, om mængden af indtaget. Der er dog adskillige fordele ved at indtage 3 dadler sammenlignet med at spise 3 vingummier, når man ser på det fra et ernæringsmæssigt perspektiv.

Se vores udvalg af sukkerfrie produkter her

 

Hvilke madvarer kan jeg inkludere i mine sunde snacks? 

Lad os efter den lille introduktion, dykke ned i den lækre liste af ingredienser, som vi kan inddrage i snacks-produktionen, og som er rige på gode næringsstoffer, ofte antiinflammatoriske, og uden fedt og sukker. Top of the list:

Nødder og frø:

Nødder er et genialt alternativ til chips, hvis man stadig gerne vil have en sprød krumme og lidt knasen foran tv'et fredag aften. Nødder som mandler, valnødder, og cashewnødder, samt frø som solsikkefrø og græskarkerner, er fyldt med sunde fedtstoffer, protein og fibre. Vær dog stadig opmærksom på kalorieindholdet, som kan overskrides hvis hele tallerkenen fyldes med nødder.

Frugter og grøntsager:

Det lyder vanvittigt, for normalvis forbinder vi agurker, tomater, bananer og gulerødder med madpakken. Men prøv lige at tygge på tanken en ekstra gang. Med lidt lækker dyppelse som hummus, eller en god dip, kan madpakkens klassikere pludselig blive forvandlet til et lille snack-mirakel. Du skal dog være opmærksom på at frugter, som blandt andet æbler, bananer, druer og ananas har et højt indhold af frugtsukker.

Græsk yoghurt:

Er du klar til en proteinrig byttehandel for din creme fraiche, når du laver dip til din frugtskål? Græsk yoghurt er en fabelagtig kilde til protein og calcium. Vælg en variant med lavt fedtindhold og ingen tilsat sukker, og så kan du nyde din dip med god samvittighed.

Mørk chokolade:

Det kan da ikke passe. Kan det? Jo, du læste rigtigt. Et stykke mørk chokolade (70% kakao eller mere) tilbyder to legendariske fordele. Det tilfredsstiller både den søde tand og er derudover en fremragende kilde til antioxidanter, som hjælper med at neutralisere frie radikaler og beskytte cellerne mod skader.

Bær:

Bær, såsom blåbær, jordbær, hindbær og brombær, er rige på antioxidanter, herunder vitamin C, anthocyaniner og flavonoider. Disse antioxidanter kan hjælpe med at bekæmpe skadelige frie radikaler i kroppen, hvilket kan reducere risikoen for kroniske sygdomme og beskytte cellerne mod skader. 

Gode bud på sunde snacks til din hyggeaften

Herunder vil vi komme med et bud på fem snackmenuer, som du kan lave ud fra de råvarer, som vi har beskrevet i det tidligere afsnit. Helt perfekte til en god action-film foran tv'et.

1. Honningristede nødder

Du skal bruge: 

50 g mandler
50 g cashewnødder
50 g valnødder
1 spsk honning
1 tsk kanel
1 tsk flagesalt

Varm en pande op ved middel varme, og rist nødderne, indtil de får en let gylden farve. Tilsæt honning og omrør hurtigt. Tag panden af varmen, og krydr blandingen med kanel og salt, hvorefter den grundigt vendes. Spred nøddeblandingen ud på et stykke bagepapir og lad den køle af, før den serveres.

2. Frugtchips

Du skal bruge: 

2 store æbler
2 store pærer
2 ferskner
2 bananer
1 spsk honning eller kanel (valgfrit, for at tilføje smag)
2 spsk citronsaft (for at forhindre frugten i at blive brun)


(Du kan også bruge andre frugter, som du kan lide, f.eks. kiwi, mango, ananas, osv.)

Forvarm ovnen til 90-100°C. Skyl og tør frugten grundigt og skær den i tynde skiver. Dryp citronsaft over skiverne for at undgå misfarvning. Fordel skiverne på en bageplade. Tilføj honning eller kanel for smag, hvis du har lyst. Bag i ovnen indtil sprøde, ca. 1,5 - 2 timer. Lad dem køle af på bagepladen. Opbevar ved stuetemperatur.

3. Dilddip med græsk yoghurt

Du skal bruge: 

250 g græsk yoghurt
2 spsk frisk dild, finthakket
1 tsk tørret dild
Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker

Bland alle ingredienserne sammen i en skål. Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker. Stil på køl indtil servering. Perfekt til stænger af agurker, gulerødder og peberfrugter.

4. Sunde dadelkugler med mørk chokolade

Du skal bruge: 

200 g dadler, udstenede
100 g nødder groft hakket (mandler eller cashewnødder)
50 g mørk chokolade (70% eller derover)

2 spsk kakao eller kakaopulver
1 spsk kokosolie (smeltet)
En knivspids salt
Valgfri smagsgiver såsom vaniljeekstrakt, kanel eller appelsinskal (valgfrit)
Kokosmel, kakao eller hakkede nødder til at rulle kuglerne i (valgfrit)

Bland udstenede dadler, groft hakkede nødder, chokolade kakao eller kakaopulver, smeltet kokosolie, en knivspids salt og valgfri smagsgivere som vaniljeekstrakt eller kanel i en foodprocessor eller blender. Tilsæt evt. et par spiseskeer med vand. Kør blandingen til en klæbrig dej og form små kugler af dejen. Valgfrit: Rul kuglerne i kokosmel, kakao eller hakkede nødder. Opbevar de formede kugler i køleskabet i mindst 30 minutter før servering.

Tip: Stil gerne dadlerne i varmt vand 30 minutter inden du påbegynder, så er de lettere at blende.

5. Antioxidant Bær-smoothie

Du skal bruge: 

1 kop blåbær
1 kop hindbær
1 kop jordbær, skåret i halve
1 banan, skåret i skiver
1 kop græsk yoghurt
½ kop mælk (eller mandelmælk, kokosmælk osv.)
1 spsk honning (valgfrit, afhængigt af dine søde præferencer

Placer blåbær, hindbær, jordbær, banan, græsk yoghurt og mælk i en blender. Hvis du ønsker det, kan du tilføje en spiseskefuld honning for ekstra sødme. Blend ingredienserne, indtil du opnår en jævn konsistens. Smag på smoothien og tilsæt eventuelt mere honning, hvis det er nødvendigt for at opnå den ønskede sødme. Server smoothien straks i glas og nyd den frisk og kølig.

Så er der serveret. Velbekomme!