Hvad er cardio træning?

Du er måske stødt på cardio træning igennem din søgning forbundet med at komme i form eller et vægttab? Måske du endda har tænkt over, om cardio er vejen frem for dig og/eller om det kan lade sig gøre uden at skulle bruge penge på et fitness medlemsskab. Måske du undrer dig over, om cardio egentlig er nødvendigt i forhold til dit vægttab eller måske handler det om, for dig, at få forbedret din kondination? Alle disse spørgsmål vi stiller os selv prøver vi at give et svar... eller flere på nedenunder! 

Hvad er cardio træning? 

Hvis man kort og godt og skal forklare hvad cardio træning er, så er det i bund og grund konditionstræning. Nogle kalder det også for kredsløbstræning idet du styrker dit kredsløb, dit hjerte (heraf kommer cardio) og ikke mindst din kondition ved at dyrke cardio/konditions træning. De mest brugte former for cardio træning er løb og cykling, dog er roning, svømning og spinning også rigtig effektive samt stepmaskiner i diverse fitnesscentre og fitnesskæder. 

Ved cardio træning handler i bund og grund om at få pulsen op, kært barn har mange navne, og at cardio også kan kaldes for pulstræning. Ved at have fokus på at træne ens puls, så er der fokus på især at træne udholdenhed samt længerevarende belastning af hjertemuskulaturen, som gør at hjertet pumper hurtigere over længere tid og derved tvinges hjertet til at blive bedre og bedre til at få blodet rundt i kroppens system.

Ved brugen af cardio træning, som er god til at få pulsen op, får kroppen mange gode helbredsmæssige fordele med sig. Disse fordele er med til at gøre det nemmere for dig at opnå det mål du har sat op for dig selv. Samtidig med at bibeholde din kondition eller forbedre den, vil give dig mere overskud i din hverdag og er et godt outlet for at kunne slippe ens tanker og give et frirum til sig selv. 

Hvad sker der i kroppen når jeg forbedre min kondition? 

Ved at forbedre din kondition, så giver træningen helbredsmæssige fordele til din krop. Du vil opleve at din udholdenhed bliver forbedret, at du ville kunne løbe, svømme eller cykle længere distancer før du bliver træt. Yderligere, så træner du dit hjerte og gør det større og stærkere samt forbedre hjertes kunnen til at pumpe blod hurtigere rundt i din krop. 

Yderligere, så ved høj intensitets træning så forbedre du også antallet af små blodkar i muskelcellerne i dine mest brugte muskler ved din cardio træning - f.eks. cykler du meget for at forbedre din kondition, så er det naturligt at der opbygges flere små blodkar i dine lår 

Hvordan kan jeg træne cardio derhjemme? 

Det kan måske godt være lidt svært at få presset en løbetur ind hjemme i stuen eller en cykeltur, for den sags skyld, hvis man ikke lige ejer et løbebånd eller en motionscykel. Men dette betyder ikke, at det ikke er muligt at træne cardio og konditionstræning i hjemmet! 

Som nævnt før, så gælder det om at få pulsen op ved cardio træning. Og dette kan gøres på flere måder end ved at løbe eller cykle. Dette du kan gøre fremfor er at lave træningsøvelser såsom hoppe-squats, sprællemænd, mountain climbers eller minisprint. 

Gode og nemme øvelse til træning derhjemme 

Mangler du inspiration til hvilke former for øvelser du kan lave, så du får trænet din kondition hjemme i stuen? Udover der er utallige og effektive videoer på f.eks. YouTube eller lignende onlineplatforme, med en masse gode træningsvideoer, så har vi fundet fire gode øvelser, som du nemt kan slå sammen til et program! 

Øvelse 1: Hoppe squats (4x30 sek. med 20 sek. pause mellem hver omgang) 

  1. Stil dig med din hoftebreddes afstand mellem dine fødder, bøj herefter en smule i dine knæ og hold dine arme ud foran dit bryst. 
  2. Hop så langt du kan fremad. 
  3. Bøj i knæene når du lander og sørg for at lande helt ned i en squat. Rejs dig, vend dig om og hop tilbage og fortsæt
Øvelse 2: Sprællemænd (4x30 sek. med 20 sek. pause mellem hver omgang) 
  1. Stå almindeligt med let spredte fødder. 
  2. Hop op så højt du kan imens du spreder både arme og ben. Du bevæger armene op til et klap over hovedet og ned langs siden af din krop. Fortsæt i højt tempo. 

Øvelse 3: Mountain climbers (4x30 sek. med 20 sek. pause mellem hver omgang) 

  1. Stå i en almindelig plankeposition med dine arme strakte. 
  2. Løft herefter skiftevis dit venstre og højre ben frem mod brystet i mens du "løber" på stedet. Husk at holde bagdelen nede. Fortsæt i højt tempo. 

Øvelse 4: Minisprint (sprint i 10 sek. Gentages tre gange, hold herefter pause i 20 sek

  1. Stil dig med vægten på den forreste del af dine fødder og hav samtidig let foroverbøjet overkrop. 
  2. Løft skiftevis dine knæ lidt op fra jorden i dit hurtigste tempo muligt. Giv den 110% i 10 sek. og hold så en kort pause hvor du lunter på steder og giv den gas igen. 

Kan jeg tabe mig ved kun at træne cardio? 

Kort og enkelt er svaret jo, ja. Men! Det anbefales at man også styrketræner imens, hvis man ønsker et sundt vægttab eller en sund livsstilændring. Ved at træne kondition og cardio, så forbrænder man en del fedt, men samtidig så forsvinder din muskelmasse også idet du ikke holder den ved lige eller slet ikke træner den. Derfor er det anbefalet at du forbinder både styrke og cardio i din træning - bare fordi man styrketræner, så betyder det ikke at bliver kæmpe stor, hvis det er det man ikke ønsker. Det kræver en masse hårdt arbejde med tunge løft for at blive stor og stærk. Så at begynde at få styrketræning indkorporeret ind i ens træning, vil kun give fordele for kroppens sundhed. 

Hvilken cardio træning forbrænder flest kalorier? 

Hvis du skal forbrænde fleste kalorier uden træningsmaskiner, så er løb i naturen det mest effektive måde at træne på, hvis det skal være ren cardio. Hvis du gerne vil bruge maskiner, så er løbebåndet selvfølgelig også en god mulighed, men ellers så er stepmaskine det bedst bud på at forbrænde flest kalorier ved cardio træning på maskiner. Foruden stepmaskinen, så er romaskiner meget effektive når det kommer til at forbrænde flest kalorier på kort tid - ved romaskiner er det ikke kun ren cardio du træner, du styrketræner også, hvilket gør at flere muskelgrupper bliver aktiveret. 

Cardio er en rigtig god træningsform at bruge for at holde dig selv i form eller komme i form. Cardio kan nemt kombineres med din styrketræning idet du forbrænder fleste mulige kalorier på bedst vis ved at kombinerer både cardio og styrketræning. Dette kan du læse mere om her