De bedste proteinkilder

 
Det kan godt være svært at vide, hvor meget protein ens kost skal indeholde for at have en god, sund og varieret kost. Det kan være svært at finde ud af hvor ens balance ligger i forhold til at få den passende mængde.

Vi har i samarbejde med Anne Søndergaard prøvet at gøre det nemmere at finde hoved og hale i protein universet i forhold til hvilke kilder er gode samt hvor meget protein man burde indtage for at dække ens daglige behov.

Anne er kostvejleder, bootcamp instruktør og personlig træner - du kan læse mere om Anne ved at » klikke her « 

Hvor meget protein burde jeg indtage? 

Det kan, for nogen, være svært at få dækket sit proteinindtag, da man måske ikke spiser diverse former for mad-grupper eller ikke får det igennem ens normale hverdagskost.

Din mængde af protein indtag afhænger af din kropsvægt. En tommelfingerregel angående protein, er at gå ud fra at du har brug for 2 gram protein pr. kilo kropsvægt

Det vil sige - vejer du 70 kilo har din krop brug for 140 gram protein i løbet af dagen. 

Dog skal det siges, at hvis man ønsker at opbygge muskelmasse, så kan behovet for protein være højere, da protein hjælper til at opbygge muskelmasse. Det er dog ikke noget som er nødvendigt, men det kan gøre at man igennem sin styrketræning opnår en større muskelmasse hurtigere.

Hvilke kilder til protein findes der?

En af de klassiske kilder til protein er: kyllingebryst. Grunden til at kylling er så populært når det kommer til proteinindtag er fordi at kylling nærmest kun indeholder proteiner. I et kyllingebryst er der 20 gram protein pr. 100 g kylling. 

Dog findes der mange forskellige kilder til mad med meget protein, så det er nemmere at få dækket sit daglige behov:

  • Animalske produkter: er en god kilde til protein, svinekød, kylling, æg, oksekød og laks. Dog kan nogle af de animalske produkter indeholde en del kulhydrater (læs: især laks) - så det skal man være opmærksom på, hvis man prøver at være i kalorieunderskud. Du kan altid undersøge de forskellige kilders præcise proteinindhold, f.eks. hvor meget du finder, af protein i kylling osv.  

  • Planteproteiner: er også gode kilder til at få dækket sit behov, såsom bønner og grønsager - hvor andelen af protein pr. 100 gram ligger på omkring 9 gram protein. Grønsager er rigtig gode proteiner, idet der ikke så mange kalorier i dem - dog er det også her, at proteinindholdet er mindst pr. 100 gram. i forhold til de andre proteingrupper. 

  • Mælkeproteiner: såsom mælk, yoghurt og oste er rigtige gode kilder til protein, fordi de også indeholder en del kalk, som kroppen også har brug for. Dog skal man være opmærksom på at der er en del kulhydrater i mælkeprodukter, hvis man som sagt vil i kalorieunderskud. 

  • Veganske proteiner: som veganer bliver en del af de overnævnte proteiner udelukket. Derfor kan man få sine proteiner igennem bælgfrugter, såsom bønner (læs: linser og kikærter) - især kidneybønner, som indeholder lige så meget protein pr. 100 gram som i oksekød og sojamælk, som indeholder lige så mange proteiner pr. 100 gram som komælk. 

Protein- og kosttilskud

Foruden alle de ovennævnte kilder til protein, så findes der en mere nem og lige til vej til at få dækket sit behov for proteiner. Et godt alternativ kan være at tage proteintilskud - dette kan du gøre ved at bruge proteinpulver eller proteinbarer! 

Mangler du mere information om proteinpulver kan du læse mere om det ved at » klikke her « 

Proteinpulver kan både indtages som en shake - hvor du tilføjer vand, mælk eller en mælke-erstatning såsom havremælk. Hvis du, prøver at tabe dig og derved skal være i kalorieunderskud - skal du være opmærksom på, at hvis du bruger mælk- eller mælkerstatninger så vil protein shaken få flere kalorier end hvis du bruger vand. 

Proteinpulveret kan også bruges i opskrifter, hvor man skifter fx. vaniljepulver ud med vanilje proteinpulver. Eller man tilføjer noget proteinpulver i en smoothie eller milkshake. Dette gør, at man nemmere kan få indtaget den passende mængde protein i løbet af dagen. 

Mangler du inspiration til proteinrige opskrifter, så tjek vores opskrift univers ud ved at » klikke her « 

En andet proteinprodukt er proteinbarer, som er super nemme at have med på farten. De kan nemt bruges som en snack til i løbet af dagen. Og mange af proteinbarerene er efterhånden udviklet så godt, at du ikke kan smage forskel på en proteinbar eller en almindelig chokoladebar. Så de kan både være et godt mellemmåltid til at stille sulten - eller bruges som et lidt sundere alternativ til at få stillet den søde trang. 

Er du også igang med at tabe dig, eller prøver at holde lidt mere styr på dit madindtag, så er både proteinpulver og proteinbarer en super nem måde, at holde styr på sine kalorier, da det præcise indtag står på produktet - så man derved nemmere kan kalkulere i løbet af dagen. 

Du finde vores store sortiment af proteinbarer ved at » klikke her «