5 myter om alkohol og træning

Hvis jeg bare træner før jeg drikker, så sker der ingenting

FALSK: Selvom du tænker at, du med god samvittighed kan tage ud og drikke efter du har trænet. Skal du være opmærksom på at den alkohol du vil indtage, kommer til at have en effekt på din muskelopbygning fra træningen. Alkohol har en effekt på testosteronniveauet og væksthormonet, hvilket som oftest er hormoner der er øget i kroppen efter en hård træning.

Selvom du skal ud og drikke senere på aftenen, skal det dog ikke stoppe dig for at komme ud af bevæge dig inden. Men dog skal dine forventninger til resultatet af træningen overvejes.

Min søvn er ikke vigtig for min træning

FALSK: Søvn kan komme tæt på at være det vigtigste element for din træning. Fordi når du sover restituerer du, og når du restituerer, er du med til at genopbygge dine muskler. Når du har drukket alkohol i større mængder, vil det også have en effekt på din søvnkvalitet. Så selvom du føler du falder i søvn med det samme du rammer puden når du kommer hjem efter en bytur, så er kvaliteten af denne søvn ikke det samme, som hvis du havde sovet ædru. Alkohol har også en effekt på mængden af REM søvn du får i løbet af natten.

Hvad er REM søvn?

REM står for rapid eye movement, og er her hvor du som oftest drømmer og sover relativt let. Denne søvn er altså vigtigt, da den er med til at forbedre vores hjerne og er med til at forbedre den del af hjernen der gør og kreative og nytænkende.

Jeg forbrænder alkoholen hurtigere ved at træne

FALSK: Det kan ikke aktivt gøre noget ved din alkohol forbrænding i dit blod. Når det kommer til forbrændeing af alkohol, er det din passive forbrænding, som bestemmer hvor hurtigt alkoholen i dit blod vil forbrændes. Derfor hjælper det altså ikke at gå ned og pumpe løs i fitnesscenteret eller løbe den lange 10 kilometers tur, fordi det kommer ikke til at ændre på din passive forbrænding.

Jeg kan svede alkoholen ud

FALSK: Ca. 95% af alkoholen i dit blod, forbrændes i leveren - kun 1% af alkoholen kommer ud gennem sved. Derfor vil det altså ikke have nogen særlig effekt at træne, hvilket også relaterer til ovenstående myte. Du kan ikke ændre på din krops naturlige forbrændingsproces, den styrer sig selv og har sit eget tempo som man ikke bare lige kan ændre på.

Hvor hurtigt forbrænder man en genstand? Spørger du nok. Som grundregel kan man sige, at for hvert 10 kilo en person vejer, kan leveren forbrænde 1 gram ren alkohol pr. time. Det vil derfor tage en person, der vejer 60 kg, ca. to timer at forbrænde en genstand = en pilsner / et glas vin / et stort glas spiritus. 

Jeg skal bare drikke vand mellem hver genstand

SANDT: Men også lidt falsk… Det er rigtig at hvis du drikker vand mellem hver genstand, vil du udskyde den tid du ellers ville drikke alkohol. Derudover er alkohol også vandledende, så du vil mærke trangen til at skulle tisse mere. Derfor vil du også kunne opleve at blive dehydreret, og derfor er det vigtigt at indtage rigeligt med væske (som ikke indeholder alkohol) i løbet af en aften. Dog må vi ikke forveksle indtagelsen af vand, at det medfører man mærker alkoholen mindre. Du vil stadig mærke den alkohol du ellers indtager, men dagen efter vil du muligvis takke dig selv, for at have drukket massere af vand i løbet af en aften!

Jeg går ikke 10 skridt tilbage ved at drikke en øl i ny og næ

SANDT: Alt handler om balance! Du kan sagtens nyde at drikke sammen med dine venner og veninder, og så stadig have mål og ønsker for din træning. Det kommer ikke til at sætte en stopper for din udvikling. Det hele handler om måde, mængden og hyppigheden af at du tager ud og drikker. Din vækst i dit trænings liv, vil selvfølgelig kunne møde modstand af du tager ud og drikker flere gange om ugen - men så er det godt man har et helt liv at leve i til at kunne opnå sine mål.